10 způsobů, jak snížit uhlíkovou stopu vašeho jídla.

Pečlivé plánování.

Jídlo často vyhazujeme z toho důvodu, že po nákupu zůstane zapomenuto v ledničce, nebo ve skříni, kde se do té doby, než jej znovu “objevíme” stihne zkazit. Zkuste si proto jednou za pár dnů vyhradit čas, projít zásoby v kuchyni, naplánovat co si v následujících dnech uvaříte a nakoupit pouze potřebné suroviny. Ušetříte tak své peníze a zároveň budete mít lepší kontrolu nad množstvím a kvalitou svého jídelníčku.

 

Druhý den chutná nejlépe.

V případě, že neodhadnete množství připraveného jídla, buďte připraveni zbytky uchovat a znovu využít. Krom toho, že tak stimulujete vlastní kreativitu, nezřídka druhý den vykouzlíte ještě lepší a zajímavější jídlo.

2

Mrazák není jen na zmrzlinu.

Pravidelně kontrolujte trvanlivost věcí, které máte v lednici. Pokud se blíží datum spotřeby a vy víte, že potravinu nestihnete sníst, ukliďte ji včas do mrazáku. Určitě se najde příležitost, kdy se Vám takto “uschované” jídlo bude hodit. Pro anglicky mluvící zde přinášíme tip na obsáhlý článek od BBC, kde najdete mnoho informací o tom, jaké potraviny lze mrazit.

 

Kde je jednomu dobře, může jiný trpět.

Není nemáme na mysli trable při plánování společné dovolené. Při skladování ovoce a zeleniny je dobré brát v potaz, kde bude dané plodině nejlépe. Díky tomu vám vydrží déle čerstvé a chutné. Například většina ovoce a zeleniny uvítá chlad a přítmí v lednici, ale například rajčata a banány v ní mohou přijít k úhoně, kdy mohou úplně ztratit chuť.

1

Zapojte chuťové buňky i hlavu.

Datum spotřeby, které se uvádí na výrobcích, je vypočteno dle normy. Pokud se Vám stane, že objevíte nějakou “prošlou” potravinu, rovnou ji nevyhazujte a nejdříve ji zkontrolujte. Pokud nejeví na první pohled známky zkažení – plíseň, změna struktury, nebojte se kousek ochutnat. Například sýry mohou překvapit příjemnou rozvinutou chutí. Nicméně v případě masa, masných výrobků a potravin, kde hrozí nepříjemné následky, doporučujeme neriskovat a datum spotřeby respektovat. Nákup potravin si příště lépe naplánujete.

 

Hříchy na černém a bílém. 

Nemá smysl se kvůli vyhozeným potravinám trápit. V dnešní době kdy den míjí za dnem bleskovou rychlostí a často si ani nepamatujeme, co jsme měli včera k obědu, se stejně rychle zapomíná. Zkuste si do kuchyně umístit bloček a poznamenat si, když nějakou potravinu vyhodíte. Možná budete sami překvapeni, jaké množství jídla člověk za měsíc vyhodí.

 

Mixér do každé rodiny!

Od té doby, co jsme si pořídily mixér (blender), tak prakticky žádné ovoce nevyhazujeme. Naše rána jsou od té doby doslova nabitá vitamíny. Stačí zapojit kreativitu, zkombinovat a rozmixovat různé ovoce, přidat nějaká semínka, nebo ořechy. Uvidíte, že s postupem času najdete spoustu různých variant.  PS. Nebojte se zkusit použít různé druhy zeleniny. A banán jistí vše.

 

Daruj.

Pokud jste to při vaření přepískli a zbyla vám nějaká porce navíc, nebo nemáte využití pro jídlo, které by se jinak zkazilo, zkuste zapřemýšlet koho by mohlo potěšit. Třeba máte v okolí starší osobu, kterou by hotové jídlo na stůl potěšilo. Ve větších městech skvěle fungují sousedské skupiny na Facebooku, kde si lidé nabízejí přebytky upečených koláčů apod. Pocit, že jste udělali radost někomu dalšímu je k nezaplacení a zaručeně Vám zlepší den!

3

Využij sílu přírody.

Víte, že slupky a zbytky z ovoce a zeleniny a dalšího rostlinného materiálu jsou také plné vitamínů a antioxidantů? Nevyhazujte je a místo toho vstupte do tajů světa kompostování. Nejlepším řešením je kompostér na zahrádce, ale existují i malé kompostéry, které lze umístit do bytu. Stačí trocha trpělivosti a pravidelná dodávka “materiálu” – výsledkem bude vysoce kvalitní zemina, která pak bude výbornou živnou půdou pro další rostlinky. Pak už jste pouhý krůček od založení vlastního bylinkového záhonu, či zasazení několika rostlinek se zeleninou. Tím snížíte uhlíkovou stopu svého jídla a zároveň skvěle odlehčíte své peněžence. A tip na závěr: Do kompostu můžete přidat i krabičky od našich tuhých mýdel a krémů od Balade en Provence. Jsou totiž potištěny rostlinnou barvou a mají atestaci k plné biologické rozložitelnosti – bez uvolnění jakékoliv škodlivé chemie.

4

Čistota půl zdraví(… a plný přehled!)

Lednička a skříně představují skvělé skrýše. Snadno se stane, že v nich nějaké jídlo zapadne a objevíme ho až náhodou. V horším případě se pak může začít kazit, plíseň přeskočí na další potraviny, do zastrčené mouky ve špajzce se pustí moli. Přitom stačí lednici a skříně pravidelně čistit a kontrolovat. Už jako malé děti nás učili, že čistota je půl zdraví. A úložné prostory, respektive jejich obsah zkrátka potřebují pravidelnou péči také.